Jablkový závin
Jablkový závin
Ingredience pro přípravu 6 porcí:
4 nemoučná jablka | 250 g listového těsta | 4 lžíce meruňkového džemu | 2 lžíce cukru moučka | 1 špetka mleté skořice | 1 lžíce drcených oříšků | 1 lžíce rozinek | 1 vejce | 1 lžíce strouhanky
Příprava:
Čistá a omytá jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na plátky.
Listové těsto rozválíme na tenčí obdélníkový plát a potřeme ho meruňkovým džemem. Podélně ho naplníme nakrájenými jablky, posypeme spařenými rozinkami, strouhankou, drcenými oříšky, skořicí a pocukrujeme.
Množství cukru je závislé na kyselosti jablek, čím jsou jablka sladší, tím méně cukru použijeme.
Přes jablka přehneme prázdnou část těsta a okraj dobře přitiskneme. Povrch závinu potřeme vejcem, posypeme zbytkem oříšků a dáme hned péct do vyhřáté trouby.
Nejdříve pečeme zprudka a pak zmírníme teplotu a dopékáme pozvolna do zlaté barvy